Nyt album fra en hygler i Aarhus

Den 27.okt udkom albummet ‘Hygler’ med seks dansksprogede tracks fra Hello Dr. Gonz. Bag dette lidt underlige navn står aarhusianeren Søren Ipland, der er ny i det dansksprogede musikunivers. Sammen med produceren Emil Vegeberg, der har en lang række udgivelser bag sig, har Søren skabt et interessant og unikt album, der er svært at sammenligne med noget andet.

Spørger man Søren, hvor inspirationen til 'Hygler' kommer fra, så svarer han: "Radioheads ‘A moon shaped pool’, Jean Michel Jarres ambience på albummet ‘Zoolook‘ og kompromisløsheden fra ‘Eat the elephant’ fra A perfect circle." Det er derfor ikke ambitionerne, der fejler noget. Søren fortsætter: "Inspirationen til sangskrivningen kommer blandt andet fra Mikael Simpsons tekst- og sangunivers. Jeg har også et ønske om at ramme noget af enkeltheden fra Lars HUGs tidlige pophits."

Overraskende akkordprogressioner som virker naturlige - virkelig originalt!

Da Hygler blev udgivet, kommenterede operasangeren Andrea Pellegrini sin holdning om 'Hygler' på Facebook: 'Overraskende akkordprogressioner som virker naturlige - virkelig originalt!’ Og en større kompliment kunne Søren Ipland ikke få.

"Hygler har hold i popmusikkens konventioner. Det gør albummet lyttevenlig, men albummet bryder med almindelige ‘pop-tricks’," forklarer Søren, der efter eget udsagn forsøger at lave musik, som kræver lytterens følelsesmæssige opmærksomhed. Albummet ligger derfor et sted mellem en auditiv kunstinstallation og den helt lette popmusik, men med langt til begge dele. "Skal man definere 'Hygler' med en sindstilstand eller stemning, vil det være melankoli," fortsætter Søren, der bruger ambiencelyde og synthesizers til at underbygge den melankolske følelse, som gennemsyrer albummet.

Hygge/hykler

Albummets navn ‘Hygler’ er en sammentrækning af ordene ‘hygge’ og ‘hykler’. "Titlen skal virke som en opråb til den danske tilbagelænede hygge, som ofte kan virke passiv og hyklerisk," siger Søren, der mener, at den danske hygge ofte har et skær af ‘dansk ligegyldighed’ og derfor ikke bør stå i et entydigt positivt skær.

Teksterne på albummets seks numre har forskellige temaer. "‘Sertralin’, ‘Næseblod’ og ‘En følsom dreng’ er tekster fra et personligt melankolsk univers, hvor jeg inviterer lytteren ind i den mørke side af sindet," forklarer Søren. "‘En skinger klang’ og ‘Elefantens vuggevise’ har begge et samfundskritisk perspektiv, hvor sidstnævnte har referencer til børnesangen af samme navn. Nummeret ‘Tor(dengud)’ er en sang til min barndomsven, som i en familietragedie blev dræbt af sin far," slutter Søren af.

Vi ønsker Søren Ipland og Hello Dr. Gonz tillykke med udgivelsen. Albummet kan findes på de fleste streamingtjenester.